Dorp wil klooster verbouwen zodat eenzame ouderen er kunnen wonen: ‘Studentenhuis voor senioren’

Bron: ad.nl

Eef Verkleij, (midden) Daan van der Wolf ( rechts ) en Leo de Jong bij het voormalige klooster dat wordt omgebouwd tot appartementen voor alleenstaande ouderen. © Pim Mul

Een klooster kopen en het verbouwen tot ‘studentenhuis voor ouderen’. Dit idee ontstond tijdens een feest van de carnavalsvereniging in Reeuwijk-Dorp en is inmiddels een concreet plan. Wel is er voor het eind van het jaar nog drie ton nodig. Daarom doen de initiatiefnemers nu een beroep op de steun van dorps- en regiogenoten.

,,Toen we hoorden dat het monumentale voormalige klooster in Reeuwijk-Dorp te koop kwam, hebben we al snel plannen gemaakt”, vertelt ondernemer Eef Verkleij. ,,Dat plan kreeg een duw tijdens een feest van de carnavalsvereniging De Reedeurpenarren en inmiddels zijn er zo’n dertig mensen bij betrokken.”

Nonnen

In het klooster naast de Sint-Petrus en Pauluskerk aan de Dorpsweg woonden vroeger nonnen, voordat het een woon-/bedrijfsfunctie kreeg. Het idee is nu om het te verduurzamen en te verbouwen. In het Rijksmonument komen acht huurappartementen met een woon- en slaapkamer, badkamer en pantry, bedoeld voor alleenstaande ouderen. Ook komt er een gezamenlijke woonkamer/keuken en serre voor alle ouderen uit het dorp.

Iedereen kent het beeld van ouderen op een Frans pleintje, dat gevoel willen we hier ook creëren. Eef Verkleij

,,Het wordt een Thuishuis, een idee uit Woerden, dat ook in andere delen van Nederland al succesvol is gerealiseerd. Het Thuishuis heeft ook als doel eenzaamheid tegen te gaan. In de gemeenschappelijke ruimten kunnen senioren straks koffie drinken of een krantje lezen”, vertelt Leo de Jong, voorzitter van de onlangs opgerichte Stichting Monumentaal Erfgoed Reeuwijk, dat het klooster wil kopen.

Studentenhuis voor ouderen

Verkleij, ook bestuurslid, vult aan: ,,Iedereen kent het beeld van ouderen op een Frans pleintje, dat gevoel willen we hier ook creëren. Een soort studentenhuis voor ouderen, maar wel met ruimere appartementen.”

Hoe die eruit komen te zien, tonen de drie aan de hand van tekeningen en een rondleiding door het klooster dat vele mooie en authentieke details en uitzichten kent.

Het Klooster heeft nog veel authentieke details. © Pim Mul

De Jong: ,,Voor senioren is er geen huisvesting in het dorp. Zij moeten nu uitwijken naar Reeuwijk-Brug of een andere plaats, terwijl Reeuwijk-Dorp een heel hechte gemeenschap is. We hopen dat dit ook zorgt voor doorstroming. De appartementen zijn bedoeld voor alleenstaande ouderen met Reeuwijkse roots.” De helft is sociale woningbouw, de andere helft middendure huur.

Crowdfunding

De totale kosten van het project bedragen 2,1 miljoen. Een groot deel daarvan is nodig voor de verduurzaming van het pand, zoals verwarming via 250 meter diepe putten, zonnepanelen en isolatie. ‘Glasgow avant la lettre’, noemen de initiatiefnemers het. Inmiddels is het voorlopig koopcontract getekend en de financiering grotendeels geregeld, maar met de voorwaarde dat er voor het eind van het jaar drie ton is opgehaald via crowdfunding.

Mensen die geld uitlenen, krijgen zo ook een gevoel bij het project. Ze zijn ‘eigenaar’ van een rij stenen of een raam

Geïnteresseerden kunnen daarom 500 euro uitlenen aan de stichting voor tien of twintig jaar tegen respectievelijk 1,5 of 2,2 procent rente. ,,Betrokkenen krijgen zo ook een gevoel bij het project. Ze zijn ‘eigenaar’ van een rij stenen of een raam”, vertelt Daan van der Wolf, die zich onder meer inzet om geld op te halen. Hij heeft nog lang de leeftijd niet van de doelgroep, maar zet zich in vanwege de liefde voor het dorp.

,,Dit plan wordt breed gedragen, ook onder andere generaties”, vertelt De Jong. ,,Twee inloopbijeenkomsten zijn goed bezocht en de eerste leningen zijn verstrekt. Ook kunnen belangstellenden helpen in de vorm van donaties of vrijwilligerswerk als sloop- of verfwerkzaamheden. Het is echt van het dorp voor het dorp.”

Erfgoed verbindt

De drie hopen dat in de tweede helft van 2023 de bewoners hun intrek kunnen nemen in het voormalige klooster. Overigens houdt het voor de stichting niet op. Het doel is om meer monumentaal erfgoed in Reeuwijk te behouden in het belang van de lokale gemeenschap. ,,Erfgoed verbindt. We hebben daarom ook ambities voor de rest van complex, dat bestaat uit de kerk en de school”, vertelt Verkleij.

Meer over het project en de financiering is te vinden op monumentaalerfgoedreeuwijk.nl.