Van klooster tot thuishuis

Bron: kobr.nl

Het voormalige klooster naast de RK Petrus en Pauluskerk op Reeuwijk-Dorp krijgt een sociale bestemming. In het monumentale pand worden acht woningen gerealiseerd voor alleenstaande senioren die geworteld zijn in de Reeuwijkse gemeenschap. Voor het zover is, moet er nog heel wat water door de Rijn – terwijl er al heel wat doorgestroomd is! De slogan ‘van het dorp, voor het dorp’ zal uiteindelijk bewaarheid worden.

door Marlien van Leeuwen

Zoals veel prachtige initiatieven werd ook deze geboren tijdens een feestje: de 55+-carnavalsmiddag van februari 2020. Op die middag kwam het monumentale pand ter sprake dat op dat moment geen bestemming meer had in een zaal vol ouderen wiens hart op het dorp ligt. Eén en één is twee, en zo ging het balletje rollen.

Het mooie van een gemeenschap is dat je weet wie waar goed in is. Zo zijn alle poppetjes benaderd op hun bouwkundige en bestuurlijke kennis, kennis van senioren en zo meer. Het werd een team dat constructief aan het plan werkte. Er werd een thuis- huis-concept ontwikkeld voor Reeuwijk-Dorp.

Oude boom niet verplaatsen
Op dit moment is er geen voorziening voor alleenstaande ouderen op het dorp, maar de woningnood is hoog. Het voormalige klooster waar de nonnen van de lagere school woonden, heeft een enorme inhoud, groot genoeg voor acht woningen. Elke woning krijgt een woon- en slaapkamer en een kleine pantry. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Het thuishuis-concept – dat al vijftien keer is uitgerold – leert dat de bewoners in de gemeenschappelijke woonkamer leven. Daar staat hun luie stoel. En gemeenschappelijk koken en eten, hoe gezellig is dat!

Businessmodel
Een plan heeft alleen kans van slagen als er een goed businessmodel achter zit. Dat is in dit geval de verhuur, waarmee de investering op termijn wordt terugbetaald. De Stichting Monumentaal Erfgoed Reeuwijk koopt het pand en verbouwt en verhuurt het. De Stichting Thuis Reeuwijk-Dorp draagt bij in de financiering. En nu komt het: voor 500 euro kan iedereen medeparticipant worden. Dat bedrag is een lening en geen gift. Naar gelang de lengte van de inleg (10 of 20 jaar) wordt het rentepercentage berekend. Ook over de kleine lettertjes, de voorwaarden voor de inleg, is uitvoerig nagedacht. Komende vrijdag 22 oktober is er een inloopmiddag van 13.00 tot 16.30 uur en de zaterdag erna van 11.00 tot 16.00 uur.

Het pand gaat niet van je af
Door een pand te bewonen gaat het niet van je af. Het monumentale pand kan na de verbouwing weer decennia vooruit. De alleenstaande ouderen laten allen een woning achter, wat gunstig is voor de krapte op de woningmarkt. En hoe leuk is het als je als participant van de Stichting Thuis Reeuwijk-Dorp voorbij fietst en zegt: ‘Kijk, dat stukje muur is van mij!’

Het plan gaat nog veel verder dan hier is geschetst. Het sociale karakter is groot en het plan is absoluut de moeite waard om in te zien. Dat kan tijdens de inloopmomenten bij het voormalige klooster aan de Dorpsweg, waar het team graag uitlegt waar de gemeenschappelijke logeerkamer, de gemeenschappelijke wasruimte, hobbyruimte, buitenberging, enzovoorts worden gesitueerd.